Nevolte Babiše

Zločiny Andreje Babiše, na které se nesmí zapomenout

Je šokující, že na prezidenta demokratické České republiky kandiduje člověk, který je namočený do série kauz, které šetřila a šetří policie, a navíc spáchal skandální nemorální činy, jimiž ublížil nejen české společnosti, ale také svým blízkým.

Andrej Babiš má na svědomí kauzy, které mají nepochybně kriminální povahu. Nejkřiklavějším skandálem je případ luxusní farmy Čapí hnízdo, na niž nelegálně čerpal dotaci téměř 50 milionů korun. Trik spočíval v tom, že peníze z dotací byly určeny na podporu malých a středních firem, a Babiš nechal proto vyvést farmu ze svého obřího holdingu, aby s ní zdánlivě neměl nic společného. Po inkasování dotace si farmu zase nechal přepsat na sebe.

Na našem webu vám ale ukážeme, že kauza Čapí hnízdo je jen jedna z celé série kauz, v nichž se Andrej Babiš zachoval jako mimořádně agresivní podnikatel, který se nerozpakuje připravit jiné podnikatele o jejich firmy a který zejména těží ze svých kontaktů na státní úředníky a politiky, od nichž si nechává zařizovat přístup či kontrolu nad státním majetkem, zakázky i dotace.

Klíčovým trikem Andreje Babiše je princip „být na obou stranách stolu“, který znamená, že na jedné straně obchodního jednání sedí on, jako představitel státu, zatímco na druhé straně stolu sedí také on, ale jako soukromý podnikatel. Když Babiš získal pod svoji kontrolu státní podmikl hmotných rezerv ČEPRO, učnil tak proto, aby mohl kontrolovat manažera, který za Čepro jednal s jeho podniky z holdingu Agfrofert, které státu prodávají bionaftu z řepky olejné. Stejně tak se zachoval, když mu v roce 2001 Zemanova vláda přiklepla v privatizaci Unipetrol, o n vyslal do stále ještě stáního podniku svého manažera, který mu prodával čpavek ze směšně nízké ceny, na čemž Babiš vydělával 11 měsíců, načež pak Unipetrol státu vrátil, aniž by za něj zaplatil.

Tyto triky, a byla jich celá řada, Babišovi téměř vždy zázračně procházely. Jak je to možné? Jedním z vysvětlení může být to, že se vždy dokázal spřátelit s ministrem vnitra, ať už byl z ČSSD nebo z ODS. Pak také dbal na to, aby od něj proudily peníze do stranických pokladen. Především ale nevynechal při shromažďování kontaktů elitní policejní složky a také některé investigativní novináře. Stal se jejich informátorem, podobně jako byl dříve informátorem StB, a díky tomu nad nimi postupně získával kontrolu. Někteří policisté ze specializovaného policejního útvaru si s ním začali tykat. A někteří novináři rovněž.

mapa

Babišovo impérium

Když se Andrej Babiš stal ministrem financí, a později premiérem, přizpůsobil veškeré své kroky tomu, aby do holdingu Agrofert nadále proudily nelegální dotace. Když Evropská unie zakázala jejich proplácení, Babišova vláda posílala Babišovi peníze dál – z českého státního rozpočtu. Babiš jako premiér měl reprezentovat zemi, přitom ji ale soustavně připravoval o prestiž i o peníze. Jeho média nepokrytě podporovala jeho vládu a útočila na konkurenty. Na povrch vycházely další a další kauzy, včetně pokusu udělat z Andreje Babiše juniora bílého koně, ale této věci se mohla věnovat jen ta média, která byla svobodná a nepatřila do holdingu.

Když Babiš prohrál na podzim 2021 volby, jeho tým obrátil pozornost na volbu prezidentskou. Soud v kauze Čapí hnízdo pro Babiše nevypadá dobře, a tak by usednutí na Pražském hradě mohlo být jeho jedinou záchranou před vězením. Opět hrají hlavní roli jeho média, ale i podpora ze strany ruské propagandy. Válka na Ukrajině nám ukázala, jak zásadní je, aby v čele státu, a to na kterémkoli postu, nemohl být člověk, který prodá zemi komukoli pro svůj vlastní prospěch.

A proto vznikl tento web. Jako jasný přehled Babišových kauz a zločinů, z nichž jedna jediná by každému politikovi v civilizované zemi zlomila vaz. Takový člověk nesmí být prezidentem republiky.

Tento web vytvořila skupina novinářů, kteří dlouhá léta shromažďují informace o tom, jak Andrej Babiš pohrdá pravidly demokratické společnosti, porušuje zákony a překračuje etické normy. Věříme, že shromážděním výsledků naší novinářské práce na jednu samostatnou platformu sloužíme české veřejnosti a její demokratické budoucnosti. Smyslem webu není zisk a proto na něm nenajdete reklamní plochy. 

Forum 24 a Free Czech Media

Web, který ve veřejném zájmu mapuje kauzy kandidáta na prezidenta Andreje Babiše.

Zpracoval: Tým autorů ze sdružení Free Czech Media pro FORUM 24 a platformu Svobodné fórum

Web není nosičem reklamy, protože jeho účelem není zisková činnost, nýbrž obrana veřejnosti před autoritářským politikem, který ohrožuje demokratický systém v České republice.